• Tegen koploper Reiger Boys 2 liet het tweede zien dat het 4-4-2 systeem het team als gegoten zit. In Heerhugowaard ontspon zich een gelijkwaardig duel, waarin ZCFC een puntje had verdiend. Door een treffer uit een vrije trap leden de Zaandammers echter een schlemielige nederlaag, 1-0.

  Veldspeler Jesper stond noodgedwongen op doel. Wel met magische handschoenen van Joppe Volcklandt.

  De personele problemen van het tweede bereikten zaterdag een voorlopig dieptepunt. Een doelman was helemaal niet meer voorhanden, waardoor veldspeler Jesper genoodzaakt was het doel te verdedigen. Ter elfder ure stelde de JO19-1 Elian nog als reserve beschikbaar, anders was ZCFC met slechts elf spelers afgereisd.
  Reiger Boys is een uit de kluiten gewassen vereniging en daardoor kon het gebeuren dat deze wedstrijd in de reserve 2e klasse op veld 4 gespeeld werd. Omdat alleen het hoofdveld uit kunstgras bestaat, is hierop natuurgras de ondergrond. In het eerste bedrijf waren de meeste kansen voor ZCFC. Zo spatte een inzet van Tom uiteen op de vuisten van de doelman en kon niemand een voet tegen een gevaarlijke voorzet van Cas zetten.
  In de laatste minuut was het aan de andere kant wel raak. De uitkomende Jesper probeerde een diepe bal voor de voeten van een Reiger Boy weg te schieten, maar hij was net te laat en raakte de speler. Voor deze actie had de man in het zwart zomaar rood kunnen trekken, maar hij liet het bij een gele prent. De opluchting aan Zaanse zijde duurde echter niet lang, want de aansluitende vrije trap was Jesper te machtig, 1-0.

  Een tijd geleden voor de meeste spelers: veld 4 en natuurgras.

  Op het zware veld zocht ZCFC na de pauze naarstig naar de gelijkmaker. Met opportunistisch spel werd ten aanval getrokken, maar de defensie van Reiger Boys gaf geen krimp. Het Zaanse ritme werd ook nog eens onderbroken door een verbaal opstootje met de grensrechter van de gastheren. Deze zette regelmatig zijn geelzwarte bril op, zodat enkele ZCFC-spelers hardop aan zijn gezichtsvermogen twijfelden. De ervaren scheidsrechter schikte het conflict echter bekwaam in der minne.
  Ondanks dat de lijstaanvoerder vijf verse krachten kon inbrengen, kwam ook deze niet tot grote mogelijkheden. Opnieuw een vrije trap vanaf de rand van de zestien was het enige wapenfeit, maar ditmaal wist Jesper wel redding te brengen.

  Het reclamebureau van de Vomar mocht zich helemaal uitleven op de kleedkamer-deuren.

  Ook in de tweede helft had er in de laatste minuut een treffer kunnen vallen. Na een hoekschop van ZCFC kwam de bal voor de voeten van Hidde, die hier in eerste instantie overheen maaide, maar daarna verwoestend uithaalde. Een op de doellijn staande verdediger hield het schot vervolgens mijn zijn arm uit het doel. De scheidsrechter produceerde ook een fluitsignaal……, maar dat bleek voor een vermeende handsbal van Hidde en tevens het einde van de wedstrijd te zijn!!! Ondanks heftige protesten uit de Zaanstreek draaide de arbiter deze rechterlijke dwaling niet terug, en zeker op veld 4 waren de VAR-camera’s afwezig. Daarmee was de onverdiende nederlaag een voldongen feit.

  De  Vaandeldrager