• Een dag waarop de messen worden geslepen is de dag dat de laatste echte Zaanse derby op het spel staat: ZCFC-Blauw Wit. Sinds 1934 de wedstrijd van het jaar in de Zaanstreek. Een wedstrijd die bij winst de rest van het jaar tot vrolijkheid stemt, ook al verlies je alle andere wedstrijden. Het is evident dat die wedstrijd geleid wordt door een toparbiter en gespeeld wordt op echt gras. Polarisatie, maar dan op het B-veld van het Zaans Oranje.


  Spoiler alert: De gewonnen toss was het Oranjehoogtepunt van de wedstrijd

  Kwakende politici
  Hoe anders is dit in bestuurlijk Den Haag, waar de formerende partijen elkaar niet in de arena, maar op Twitter uitmaken voor rotte vis en elkaar niets gunnen. Laat ik het maar ronduit zeggen: Dit kinderachtige spelletje politiek ganzenborden mag op scholen nooit als voorbeeld dienen. Een blonde kuifeend, die moord en brand kwettert omdat hij geen premier mag worden. Een zwartgevederde kruleend die waggelt van het ene naar het andere standpunt, een Mediterrane meerkoet, die maar niet wil vliegen en een roodgetraande huileend, die in een rechtsdraaiende kolk terecht is gekomen en er niet uit lijkt te komen. Geleid worden door een kwakend twitterkabinet is geen fijn vooruitzicht in het moeilijkste naoorlogse decennium dat voor ons ligt.


  Het vetreranenvoetbal trekt ook de aandacht van de lokale pers

  Dat er voor de veteranen een moeilijke periode aanving, was de afgelopen weken duidelijker dan ooit. De personele problemen van de veteranen zijn de meest stabiele factor van dit seizoen. De sympathieke zijinstromers ten spijt, er moet gebouwd worden aan een nieuwe harde kern. Verjonging bij de veteranen, het klinkt als een contradictio in terminis.


  Lex wil de knieloze Blauwwitter een hand geven, hij weigert. Typerend voor een derby

  Kwakende veteranen
  De wedstrijd tegen Blauw Wit was conditioneel een makkie voor het arbitrale trio. De oude mannen kwamen niet verder dan de middencirkel. Konijn is nog half in revalidatie, Ahmed in ramadan, dus van aanvallende oprispingen moest het Zaans Oranje het ook niet hebben. De voortreffelijk fluitende arbiter Waij hoefde amper meters te maken. Blauw Wit was voor de veteranen een tegenstander die niet heel veel beter was. Het onderling gekibbel was in de eerste helft een nog grotere tegenstander. Het gemopper van Blauwwitter vd Lee op arbiter Waij, over de voortreffelijk vlaggende Besim, leek wel heel erg op een tweet van een blonde kuifeend. Het gemopper van een knieloze Blauwwitter, na een gemene -kaartwaardige- charge van Lex S. was buiten alle proporties. De 22 oude mannen op het B-veld, die de oeroude christelijke waarden zo hoog in het vaandel hebben, bakten er niets van en uitten dat tegen de Kim Putters van de Kalverhoek: Ron Waij. De gelijkenis met de formatietafel is treffend. De ruststand viel mee: 0-1.


  Keeper Patrick in de hoofdrol. Dankzij hem rustten de veteranen met slechts een 0-1 achterstand

  Kwakend kabinet
  Het waggelt als een eend, het kwaakt als een eend, misschien is het wel een eend. CDA leider Bontenbal zei het treffend na de presentatie van de verkenning van Putters. Een kabinet kun je alle namen geven die je maar wil, uiteindelijk ligt er straks een stevig regeerakkoord en dus zitten de VVD en NSC in een klassiek extreemrechts meerderheidskabinet. Niet geleid door de blonde kuifeend, maar ook niet door alle door VVD en NSC voorgedragen personen, want dat wil die blonde dan weer niet uit pure kift, zo is de verwachting. De leiderschapschaos wordt straks compleet, het land raakt politiek op drift. Als er al een kabinet komt, want dat is nog maar de vraag.


  Een blauwwitter buigt het hoofd voor de opstomende veteraan van het eerste uur Lex S

  Staat de nieuwe ZCFC leider op?
  Nadat Jan Jager zich liet wisselen voor Jelle, Harold voor Konijn en Alain voor Van Braam, ging het in de tweede helft niet per se beter. Verbaal wel. Toekomstig ZCFC-leidsman Berry maande de kruiwagen vol veteranenkikkers na een inspirerende donderspeech tot stilte in de tweede helft. De woorden van Berry maakten indruk. Het werd er een stuk gezelliger op na rust. Kwalitatief mocht het overigens niet baten. Keeper Patrick en ausputzer Maij, geflankeerd door Ben en Lex M moesten tot tweemaal toe toezien hoe een Wormerveerder door de laatste linie brak. De 0-3 werd al voorspeld door Ate, Blauwwit aanvoerder Frankfort en Wormerveerkeeper Band, die beide overigens elk jaar in de lengte krimpen, maar in de breedte groeien. Meer valt er over deze wedstrijd niet te vertellen. Geen heroische reddingen, hoogstaande acties. Vleeesch noch visch.


  Verliezen staat niet in de vocabulaire van verteaan van het eerste uur: Ate

  Versterking, verjonging, nieuw leiderschap
  De veteranen van het Zaans Oranje willen elke wedstrijd winnen. In het verleden lukte dat ook best vaak. De veteranen vinden zichzelf bij voorkeur terug in het linker rijtje. Maar dit seizoen is het kwakkelen in het -verkeerde- rechterrijtje. Door blessures in de harde kern en veelvuldig accute afwezigheid kan er soms amper een representatief team worden geformeerd. Het is logisch dat de veteranen zoeken naar versterking, verjonging en nieuw leiderschap.


  De revaliderende Konijn kon zijn demarages niet plaatsen

  Gezocht: Verantwoordelijkheidsbesef. M/V/X
  De brug naar een nieuw kabinet is snel gemaakt. De vier partijen moeten bezuinigen. Liefst 17 miljard euro. Maar als je het eigen risico wil afschaffen en de AOW terug naar 65 wil brengen, dan geef je ongeveer dat bedrag uit. Op twitter kwaken de rechtse ultra’s er flink op los. De een, dat ie echt niet gaat bezuinigen, de ander dat het echt wel moet. We weten nu al dat het ook inhoudelijk niets wordt tussen de vier. Alleen ijdelheid en groepsdruk houdt ze nog bij elkaar. De hamvraag is wie deze kruiwagen vol kikkers wil leiden. Een vraag die past in de existentiele leiderschapscrisis, waar we wereldwijd in zitten. Wie wil het land leiden, wie wil de voetbalclub leiden, wie wil het veteranenteam leiden. Wie neemt verantwoordelijkheid in zijn eigen biotoop?


  Een van de zeldzame malen dat Blauwwitkeeper Band in actie moest komen

  Roulerend leiderschap
  In een goedbezochte bijeenkomst, die plaatsvond voor de kraker tegen Blauw Wit werd een duidelijk onderscheid gemaakt: Veteranen die altijd willen voetballen en veteranen die als een veredelde oproepkracht fungeren. Keepers uitgezonderd, die regelen hun aanwezigheid onderling. De speler uit de harde kern wil altijd voetballen, zorgt ervoor dat ie kwalitatief meekan en is er zo vaak als mogelijk. Zijn teamgenoten rekenen op hem. De oproepkracht wordt gevraagd als er te weinig spelers uit de harde kern zijn voor de eerstvolgende wedstrijd. Daarvan hebben we er in principe genoeg. De harde kern moet worden uitgebreid met minimaal vijf veteranen, bij voorkeur van rond de 45. Zolang er geen nieuwe aanvoerder is, verdelen we het leiderschap per tourbeurt. Misschien is dit ook een goed idee voor de formatietafel.

  Sluitpost.

  Verjonging. Zo ziet dat er volgens Alain uit. 

  Aanvoerder Maij hangt de aanvoerdersband in de wilgen


  Een lullige goal telt ook

  Van Braam Jr in actie. Senior vierde dit weekend zijn 75 jarige verjaardag.