• Veteranen 45+: 4-1 voor allen en allen voor 1

  26 mei 2024
 • Je kan voetballen tot je een ons weegt. Schieten op het doel als Russische raketten op Charkiv, maar je hebt van die dagen dat het gewoon niet wil. De bal komt niet op de plek waar je wil dat ie komt. Europarlementariers hebben er electoraal regelmatig last van, net als de journalistiek als het aankomt op het bereiken van jongeren.


  Ook deze bal van Ahmed ging er niet in

  De veteranen van ZCFC dus ook. Ze schoten zaterdag in de eerste helft van de derby tegen RCZ 16 maal op doel en troffen daarbij vier maal de paal, twee maal de lat en vier maal het grote lijf van de sympathieke keeper. De rest ging naast. 45 minuten lang leek het doel van RCZ een onneembare vesting, een Gallisch dorpje, the guns of Navarone, de Zaanse Schans rond PinksterDrie.


  De stormloop in beeld, de keeper van RCZ als sta in de weg

  Dit jaar markeert vele kantelpunten. Deze maand merken de veteranen daar veel van. We staan op de rand van een radicaal rechts kabinet, Van Braam vierde nog even het vrijgezellen bestaan, aanvoerder Martin Maij staat op het punt de aanvoerdersband in de wilgen te hangen en meer.

   1
  Aanvoerder Maij zet voor het laatst de lijnen uit 

  Dat de wedstrijd geleid zou worden door Ger Konijn stond aan het begin van dit seizoen al vast. De toparbiter van het Zaans Oranje heeft ook een Zwart-wit hart. Neutraliteit is meestal gegarandeerd. De eerste helft kenmerkte zich door een stormloop op het RCZ doel. Ahmed raakte de paal, Konijn (na een sublieme voorzet van PeteR) de keeper, Berrie weer de paal, Konijn weer de keeper, Ahmed weer de paal. Zo ging het maar door. De achterhoede, met gelegenheidsduo Wouter en Martin centraal en Martijn en PeteR als wingbacks, kreeg te maken met incidentele uitbraken. Een zondagsschot viel pardoes binnen: 0-1 met rust. Chagrijn bij de veteranen, ongeloof ook.


  Toparbiter Konijn is een echte Oranjeveteraan: Hij is soms te eerlijk.

  Dat er een rabiaat rechts hoofdlijnenakkoord ligt is een opluchting voor iedereen die vindt dat het land rechts bestuurd moet worden. Wie iets dieper in de materie duikt, komt tot de conclusie dat het akkoord vooral gebaseerd is op wensdenken. Niet realistische vergezichten, die het leuk doen bij de achterban, maar onuitvoerbaar, onder meer door gerechtelijke uitspraken en internationale verdragen. Een droomvluchtkabinet, wordt het al schertsend genoemd, verwijzend naar de BTW verhoging voor alle cultuur, behalve de Efteling.


  Piloot Konijn is tegen belasting op lange vluchten

  Zo’n droomvlucht was het niet in de rust,  tijdens de thee, waar besloten werd dat Erik onder de lat in de plaats van Robert kwam en Lex M voor PeteR. Berrie was toen al gewisseld voor Alain. Ook Yousouf mocht minuten maken. In de rust kijken de veteranen altijd naar lichtpuntjes. “We staan dan wel met 0-1 achter, we hebben het voetbal in ons hand”, proclameerde Besim Cruyfiaaans. “Het gelijk van kwaliteit verloochent zich nooit”, riep veteranenfilosoof Lex S, die de vader van Farioli zou kunnen zijn. En zo was het. Een peptalk en hete thee rijker vervolgden de veteranen hun missie: Het publiek vermaken met oogstrelend voetbal.


  Filosoof Lex S. in actie, heeft een fluwelen linker been

  De veteranen moesten nog beginnen aan hun tweede helft, de politiek is daarentegen al in de extra tijd van de tweede verlenging en nog steeds is niet bekend wie de nieuwe bewoner gaat worden van het Torentje. Een ongewisse en onwenselijke situatie. In het klein weten we er alles van. Ook de nieuwe voorzitter van ZCFC is er nog steeds niet, laat staan een nieuwe aanvoerder van de veteranen. Verantwoordelijkheidsbesef is een bloempje dat in weinig hoven groeit, zo blijkt. Schreeuwen van de zijlijn is het jammerlijke devies.


  Deze trouwe toeschouwsters hebben we wel graag aan de zijlijn.

  De thee was nog niet eens verteerd toen de 1-1 al in het net lag. Konijn verraste de Zwartwitte defensie. Het steeds massaler aangelopen publiek stond nog in de rij voor de patat van de dochter van Ate. Een kickstart dankzij de peptalk. De 2-1 kon niet lang op zich laten wachten. Aanvoerder Maij krulde de bal over de keeper en deed het net bollen. Onder de toeschouwers bevond zich pardoes onze vaste keeper Patrick, die het seizoen met de nodige onfortuin eindigt.


  In de tweede helft is de dug out gevuld met blessureleed

  Zijn aanwezigheid motiveerde de veteranen in het veld. Terwijl Herman voor Konijn kwam en Robert voor Ahmed, zat Patrick op de bank tussen de grote hoeveelheid geblesseerden. Ben, Jan, Richard, Ibi, Martijn, Johan. Alain schoot eerst nog op de lat, het bleek de generale voor de pegel die de keeper nooit heeft kunnen zien: 3-1. In de stromende regen was het Herman die nog een poging waagde, waarna het laatste doelpunt van het seizoen er ook eentje was om door een ringetje te halen. “Hij was voor de meisjes”, schutterde de schutter. Maar de tot het laatst overgebleven toeschouwsters zaten toen al onder het afdak aan een patatje met. 4-1 eindstand.

   


  Alain haalt uit in de striemende regen

  En daarmee besloot ook Martin Maij een periode van enkele jaren aanvoerderschap. In zijn periode hebben we veel successen gekend en handschoenen opgepakt. De aanvoerdersband, die hij na de gewonnen wedstrijd symbolisch afdeed, ligt nog ter oprapen. Het is misschien een goed idee om het aanvoerderschap in een klein comité te organiseren. In een kernploeg van vier veteranen wil de sluitpost wel plaatsnemen. Wie volgt?


  Aanvoerder Maij in de watten: Hij houdt hier overduidelijk zijn buik in

  We blikken terug op een roerig seizoen, waarin het steeds moeilijker werd om aan de juiste hoeveelheid spelers te komen. Vooral doordat we met lichamelijk leed te maken hadden: Konijn en Milo belandden in het gips, Lex M., Jan Jager en Ben B langdurig aan de kant, Ibi het hele jaar aan de kant, net als Martin T. Kamiel hing omwille van de gezondheid de schoenen definitief in de wilgen. Ik vergeet er vast een paar met kwalen en ook zijn er veteranen die om andere redenen niet speelden. De laatste die ik noem is Patrick. Hem wacht een onzeker jaar, waarin hij in ieder geval zeker weet dat hij omringd wordt door een team van veteranen. Onder de lat, in het veld of daarbuiten geldt: Eén voor allen en allen voor één.

  Sluitpost

  Nog een huishoudelijke mededeling: Op 15 juni is het eindfeest, inclusief BBQ van de grillhelden van Marcel. Haast je met inschrijven. Het wordt gezellig en druk. Een mooi moment om het jaar definitief af te sluiten.